Etkili Sunum Yapmaktan Daha da Ötesi: Sanal Ortamlarda Sunum Yapmak

Ebru Erten Koç Ebru Erten Koç

Etkili sunumlar yapmak konusunda bugüne kadar öğrendiğimiz ve deneyimlediğimiz birçok şeyin sanal ortamlarda da geçerli olup olmadığını sorgulamaya başlamış olabiliriz. Yapılacak tüm işler aynı olmakla birlikte ortamlarımızın değişmiş olması bizleri bu konuyu baştan düşünmeye zorluyor.

 

Sanal ortamlarda iletişim konusunda engelleri aşmaya çalışırken, bunun üzerine bir de sunum yapma boyutunu eklediğimizde işler biraz daha zorlu hale geliyor. Dinleyiciyi odaklı tutmak konusu artık daha fazla özen göstermemiz gereken bir konu haline geldi.

 

Bu durumda, sanal ortamlarda sunum yaparken etkinliğimizi kaybetmemenin yollarını baştan düşünmemiz gerekiyor. Birkaç ipucunu paylaşmak isteriz:

 

Ne kadar kısa, o kadar etkili! İletişim uzmanı ve yazar Dianne Booher “Mesajınızı bir cümleyle anlatamıyorsanız, bir saatte de anlatamazsınız” diyerek bu konunun altını çiziyor. Bir sunum hazırladığımızda ve ‘bu sunumu bundan daha fazla kısaltamam’ diye düşündüğümüz her an aslında daha kısa bir versiyonu olabileceğini aklımızda tutmakta fayda olacaktır. Hatta bunu daha net bir hedef haline getirip en fazla 3 sunum sayfasına sığmayı ilke haline getirebiliriz. Aynı anda hem sanal ortamlarda katılımcının dikkatini toplama hem de eldeki kısıtlı zamanı etkin bir şekilde kullanmaya giden yol kısa ve öz sunumlar hazırlamaktan geçiyor.

 

Ne kadar hakimsek, o kadar basit şekilde aktarabiliriz! Bunu Albert Einstein’ın bir sözü ile perçinleyelim: “Konuyu basit bir şekilde anlatamıyorsak, yeterince anlamamışızdır’’. Bu durumda, sunumlarımızın ne kadar sade ve kısa olmasını istiyorsak arka planda o kadar uzun bir hazırlık ve çalışma süresi ayırmamız gerekir. Konuyu o kadar iyi bilmeliyiz ki, gerektiğinde tek bir cümleye indirgeyebilecek anlama seviyesine erişebilelim.

 

Ne anlatırsak anlatalım, katılımcının alabilecekleri sınırlıdır! Bu durumda, bilgiyi tam ve doğru bir şekilde aktarmaya çalışırken çok fazla ayrıntıya girmek sandığımızın aksine işe yarayan bir yöntem değildir. Zihnin çalışma biçimine bakıldığında, araştırmalar gösteriyor ki; aynı anda en fazla üç şeyi aklımızda tutabiliyoruz. Dolayısıyla aynı anda en fazla üç mesaj vermek ve hatta her sunum için bunu tek bir mesaja indirmek, etkinliğimizi arttırmak için en ideal yol olacaktır.

 

O halde sunumlarımızda bu üç temel ilkeye sadık kalmaya çalışalım:

 

 

O halde, bu haftayı Winston Churchill’in ünlü bir sözünü hatırlatarak kapatalım:

 

“Sunumunuz bir kadının eteği gibi olmalı! Gerekli yerleri kapatacak kadar uzun ve ilgi çekecek kadar kısa.”

Paylaşın

Mail ile Paylaşın
+90 212 202 9434 performansdanismanlari@ufukkoc.com
Vişnezade Mah. Süleyman Seba Cad. No:79/5 Maçka, İstanbul
Designneuro