Günlük iş yoğunluğu içinde bir hatayla karşılaştığımızda tahammül gösteremediğimiz anlar oluyordur mutlaka. Bu durumda, hataları değerlendirirken nasıl bir bakış açısına sahip olmamız gerektiği ve ne yapmamız gerektiğine odaklanmak ortaya çıkan hatanın kendisinden çok daha büyük önem taşır:
- Hatanın nedeni önemlidir: Sonuç aynı da olsa, hatanın ortaya çıkma nedenini anlamak önemlidir. Yetersizlik veya bilmemekten kaynaklanan hatalar ile özensizlik nedeniyle yapılan hataları birbirinden ayırmak gerekir. Bu durumda yetersizlik veya bilmemekten kaynaklanan hatalarda karşımızdaki kişinin öğrenmek veya anlamak için yeterli çabayı sarf edip sarf etmediğine odaklanmak en doğrusudur. Böylece, benzeri hataların tekrar etmesinin önüne geçmiş oluruz.
- Hatanın niteliği önemlidir: Sonucun iş çıktılarını olumsuz etkileyip etkilemediğine dikkat etmemiz gerekir. İş sonuçlarını ve takım dinamiklerini etkilemeyen ve sadece kişisel özelliklerden kaynaklı hatalara verdiğimiz reaksiyonu kontrol altına almamız gerekir. Karşımızdaki kişinin özelliklerine göre beklentilerimizi yeniden gözden geçirmemizde fayda olabilir.
- Reçeteyi hatayı yapan kişinin oluşturması gerekir: Hatasının nedenini anlamış bir kişinin bir sonraki benzeri durumda aynı hatayı yapmaması için kendi reçetesini yazmasına olanak tanımak gerekir. Çünkü bireysel sorumluluk almak, iş çıktılarına etki eden en büyük faktördür. O nedenle tam olarak ne yapılmasını istediğimizi belirtirken nasıl yapılacağı konusunda kişinin kendi yöntemlerini bulmasını sağlamamız gerekir.
- Kişinin potansiyeline göre değerlendirme yapmak önemlidir: Her şeyden önemlisi; kişi potansiyeli itibarı ile o işi yapmak için yeterli değilse benzeri hataların tekrar etmesi kaçınılmaz olacaktır. Bu durumda, kişinin benzeri hatalarına sürekli olarak aynı yaklaşımla çözüm bulmaya çalışmak yerine, kişinin işe uygunluğunu gözden geçirmek en sağlıklısı olacaktır.
- Kişinin niyet ve iştahına göre değerlendirme yapmak önemlidir: Eğer ki kişinin niyeti veya işi yapma iştahı ile ilgili bir sorun olduğuna dair tespitlerimiz varsa bunu kendisi ile açıkça konuşarak anlaşmak öncelikli amacımız olmalıdır. Yapılacak olan konuşmada karşılıklı olarak niyet ve beklentilerin açıkça ortaya koyulması ve çalışma koşulları üzerinde tam bir mutabakat sağlanması, benzeri hataların önüne geçilmesine yardımcı olacaktır. Böylece bir türlü yol alamadığımız, birbirimize sürekli olarak aynı şeyleri söyleyip durduğumuz ve aslında hiçbir işe yaramayan diyalogların da önüne geçmiş oluruz.