Liderlikle ilgili en kritik becerilerden birisidir geri bildirim vermek. Ancak iş geri bildirim almaya geldiğinde ustalık sergilemekte zorlandığımızı söyleyebiliriz.
Ne kadar doğru bir şekilde verilirse verilsin, geliştirici geri bildirimler bizdeki bir eksikliği ya da gelişim ihtiyacını işaret ettiği için can yakıcı olabiliyor. Bir çeşit gerçekle karşılaşma anı yaşamak, her şeyi tam ve doğru yaptığını zanneden bizleri doğal olarak rahatsız edebiliyor.
O halde, geri bildirim vermek kadar geri bildirim almanın da son derece önemli olduğunu hatırlamakta fayda var.
Gelişim, yalnızca bize bağlı çalışanların değil, aynı zamanda bizlerin de görevi. Dolayısıyla gerek bağlı olduğumuz kişilerden gerekse de bize bağlı olan çalışma arkadaşlarımızdan geri bildirim almayı hevesle karşılamayı öğrenmek gerekiyor.
Geri bildirim almakta zorlanan bir kişiysek aşağıdaki soruları kendimize sormayı ihmal etmemek gerekir:
Bana tam olarak ne söylendi? Bazı durumlarda söyleme tarzı bize hoş gelmediğinden söylenen şey taşıdığı önem ve doğruluk nedeniyle dikkatimizden kaçabiliyor. Dolayısıyla, söyleme şekli her ne olursa olsun, ne söylendiğine odaklanmayı hiçbir zaman ihmal etmemek gerekiyor.
Bu bana neden söylendi? Özellikle aldığımız geri bildirim ile ilk kez karşılaşıyorsak, ona bir anlam vermek ve nedenlerini somut örneklerle anlamaya çalışmak kritik önem taşıyor. Dolayısıyla ikili iletişim boyutunu bir kenara bırakıp konuya odaklanmak en etkili yaklaşım olacaktır.
Ne yapıyorum da böyle oluyor? Aldığımız geri bildirimi anlamaya çalışırken hangi somut davranışlarımızın bu algıyı oluşturduğunu anlamak her şeyden daha büyük önem taşıyor. Verilen geri bildirimin karşı tarafın duyguları ile ilgili değil, bizim davranışlarımızla ilgili olduğunu anlamanın ve gelişim motivasyonunu kaybetmemenin en kritik konulardan biri olduğunu hatırlatalım.
Benden tam olarak ne yapmam bekleniyor? Bazen geri bildirim kalitesi nedeniyle verilen mesajı yeterince net bir şekilde anlayamadığımız durumlar doğabiliyor. Bu durumda geri bildirimi veren kişinin tam olarak ne yapmamızı beklediğini sormadan ve geri bildirimin içeriğini tam olarak anlamadan görüşmeyi bitirmemekte fayda olacaktır.
Ne yaparsam bu yönümü geliştirebilirim? Bazen geri bildirimi almak ve anlamak tek başına yeterli olmaz. Farkında olmadan, refleks halinde ortaya çıkan davranışlarımızı değiştirmek için üzerinde çalışmak ve geliştirme ısrarı içinde olmak gerekiyor. O halde, geri bildirim aldığımız konuyla ilgili ne yaparak kendimizi geliştireceğimizi yine kendi reçetemizi yazarak bizim bulmamız gerekiyor.