Yaratıcı Olmak Üzerine…

Ebru Erten Koç Ebru Erten Koç

İş dünyasında en çok aranan özelliklerden birisi yaratıcılık. Artan rekabet, kısıtlı kaynaklar, zorlu hedefler ve daha birçok faktör her birimizin yaratıcılık konusunda kendisini zorlamasını gerektiriyor.

“Ama yaratıcılık bir yetenektir, yoksa yoktur” diyor olabilirsiniz. İyi haber; yaratıcılık geliştirilebilen bir yetkinliktir. Üstelik çok basit birkaç konuya odaklanmak dahi yaratıcılığın gelişmesine katkı sağlayabiliyor:

  1. Yeni Şeyler Öğrenmeye Duyulan İstek
  2. Yeni Yöntemler Araştırmak
  3. Mevcut Bilginin Konforu ile Yetinmemek
  4. Var Olan Koşulları Sorgulamak
  5. Engeller Yerine Fırsat ve Çözümleri Düşünmek

İlk 3 madde, bilgi edinmek ve öğrenmekle ilgili aslında. Bilgiye ulaşmanın bu kadar kolay olduğu bir çağda, pek de bilgi sahibi olmadığımız konularla ilgili bile kendimizi hızlıca donatma şansı bulabiliyoruz. Farkında olmadan her gün sosyal medyada geçirdiğimiz zaman bile bilgi dağarcığımızı ve yaratıcılığımızı geliştirmeye destek oluyor.

4. madde sorgulamakla ilgili. Kabul edelim, bizim kültürümüzde sorgulamaktan ziyade “kuralları peşinen kabul etme” eğilimi daha fazla. Oysa sorgulamak, işleri iyiye götürecek en büyük silahlarımızdan biri. Yeter ki amacımız daha iyi sonuçlar elde etmek olsun. Sorgulamak, yanında “çözüm üretmeyi” de getirdiği sürece herkes sorgulamalarımızı destekleyecektir.

Son olarak, engeller yerine fırsatlar ve çözümleri düşünmek konusuna değinelim. Çoğunlukla yetiştirilme biçimimiz, kişiliğimiz ve deneyimlerimizin sebep olduğu “engellere” odaklanma sorunu da tıpkı diğer maddelerde olduğu gibi aşılabilir ve tamamen bize bağlı bir konu. Engelleri düşünmek, analiz etmek ve engellerin aşılamayacağı konusunda kendimizi ikna etmeye harcadığımız eforu, engellerin nasıl aşılacağına yöneltmek büyük önem taşıyor.

Nasıl mı? İlk 4 maddeyi uygulayarak…

O halde, bugünlerde yaratıcı bir çözüm üretmek zorunda olduğumuz bir konu ile denemeye başlayalım mı?

Paylaşın

Mail ile Paylaşın
+90 212 202 9434 performansdanismanlari@ufukkoc.com
Vişnezade Mah. Süleyman Seba Cad. No:79/5 Maçka, İstanbul
Designneuro