Stratejik Düşünme Becerisini Geliştirmek Mesai İster

Ebru Erten Koç Ebru Erten Koç

Stratejik düşünme becerilerinizi geliştirmeniz gerektiğiyle ilgili geri bildirimler aldığınız olmuştur belki. Bu öyle bir konudur ki, tam olarak ne yapmanız gerektiğini bir türlü çözemediğinizi hissedebilirsiniz.

Uzmanlar, stratejik düşünme becerilerini geliştirmek için birkaç önemli konuya mesai ayırmak gerektiğini belirtiyor:

  1.  Bilgi Seviyesini Artırmak: İşlerden başınızı kaldırıp bir türlü yenilikleri ve trendleri takip edemiyorsanız, buna dur demenin zamanı gelmiş demektir. İçinde bulunduğunuz sektörün gidişatı, yeni eğilimler ve gelecek öngörülerine kesin olarak hâkim olmanız gerekir. Sürekli edindiğiniz yeni bilgileri de kendi işinizle bağdaştırarak anlamlı ve kullanışlı hale getirmek büyük önem taşıyor. Böylelikle, çalışmakta olduğunuz organizasyonun stratejilerine ne ölçüde hizmet ettiğinizi ve etkinizi ne derece artırabileceğinizi daha etkili bir şekilde tanımlayabilirsiniz.
  2.  Sormak, Sorgulamak, Kafa Yormak: Hem kendinize hem de birlikte çalıştığınız şirket içi ve dışındaki tüm paydaşlara soracağınız sorularla mesleki körlüklerinizin üstesinden gelmeniz mümkün. Böylelikle olan biten her şeye farklı bakış açılarından yaklaşma alışkanlığını artırabilirsiniz. Kendinize koyduğunuz hedefleri, başarı tanımınızı ve işinizi yönetme biçiminizi buna göre yeniden şekillendirebilirsiniz. Ayrıca kısa, orta ve uzun vadeli farklı senaryolara da daha sağlıklı bir şekilde kafa yorabilirsiniz.
  3.  Kişilere Değil, Konuya Odaklanmak: Yapıcı çatışma ortamlarının en iyi fikirleri bulmak için son derece önemli olduğunu burada tekrar hatırlatmamız gerekir. Fikir ayrılıklarını kişilerle değil konularla ilgili olacak şekilde çerçevelemek çatışma ortamlarını yapıcı ve sağlıklı bir şekilde yönetmeye her zaman yardımcı olur. Kişisel gerginliklerin olmadığı bu tür ortamlar, iş sonuçlarına etkisi büyük olacak birçok değerli fikir üretilmesine olanak tanır çoğu zaman.
  4.  Güçlü ve Etkili İfade: Stratejik düşünme konusunda güçlü olan kişiler, düşüncelerini dile getirirken son derece yapılandırılmış ve kendisini dinleyenlerin ana mesajı çok net alabileceği şekilde aktarımda bulunur. Kritik konuları öyle güçlü bir şekilde ifade ederler ki, iletişimde oldukları kişileri de daha üst seviyeden düşünmeye ve kendi fikirlerini açıklıkla dile getirmeye teşvik etmiş olurlar. Yaratacağınız bu ortam ile taktikler yerine, taktiklere zemin oluşturan daha önemli odak alanlarını konuşmaya başlayabilirsiniz. Çoğu zaman, stratejik yönünüzün daha zayıf algılanmasının nedeni kendinizi yeterince güçlü ve etkili bir şekilde ifade edemiyor oluşunuz olabilir.
  5.  Düşünmeye Zaman Ayırmak: Kendinizi sürekli ve neredeyse hiç mola vermeden toplantıdan toplantıya koşar halde buluyorsanız, kendinize düşünme ve fikir üretme fırsatı tanımıyorsunuz demektir. O halde, takviminizi daha önemli ve etkili işler için gözden geçirmeye davet ediyoruz sizi. Zamanınızı daha etkili bir şekilde kullanmak, bazen katılmanızın çok da gerekmediği toplantılardan vazgeçmek anlamına geliyor olabilir. Sizi anlamsızca zaman harcayacağınız işlere sürükleyen kişilere de nezaketle hayır demeye başlayabilirsiniz.

Paylaşın

Mail ile Paylaşın
+90 212 202 9434 performansdanismanlari@ufukkoc.com
Vişnezade Mah. Süleyman Seba Cad. No:79/5 Maçka, İstanbul
Designneuro