Geleceğe Nasıl Hazırlanıyoruz?

Ebru Erten Koç Ebru Erten Koç

Mevcut işlerimizi uzaktan nasıl yönetebileceğimize odaklandığımız bugünlerde, eski günlerimize dönmek için gün sayıyoruz. “Küresel salgın bitecek ve her şey eskisi gibi olacak” ümidiyle geçen bugünleri her birimizin daha fazla düşünerek ve yaratıcılığımızı daha fazla oranda ortaya koyarak geçirmesi gerektiği çok belli.

Yaratıcılığın çaba sarf etmek ve üzerinde çalışmakla gelişebileceğine daha önce değinmiştik. Ama tam olarak neye odaklanacağımızı bilmek bize daha güçlü bir çıkış yolu sağlayacaktır.

Hepimiz, aslında daha önce düşünülmüş kurulu bir düzenin içinde tanımlanmış olan işlerimizi yapıyoruz. Daha önceden tanımlanmış olan bu işlerin tamamı “ihtiyaçlar”a odaklanarak ortaya çıkartılmış durumda. Müşterimizin ihtiyaçları, çalışanlarımızın ihtiyaçları, tedarikçilerimizin ihtiyaçları, hatta yöneticilerimizin/patronlarımızın ihtiyaçları yaptığımız işin ne olduğu konusunda en büyük belirleyicilerden.

Peki “ihtiyaçlar”ı düşündüğümüzde bizi nasıl bir gelecek bekliyor sizce? Küresel boyutta ve son derece olumsuz etkileri olan bu salgın, bireyler olarak ihtiyaçlarımızı kökten değiştirmiş olabilir mi mesela? Bundan iki ay önce istediğimiz şeylerle şimdikilerin aynı olduğunu söyleyebilir miyiz?

O halde, her birimizin işlerimizi yaparken bu yeni ortaya çıkan veya daha önemli hale gelen ihtiyaçları düşünmesi gerekecek. “Müşterim ne ister? Tam olarak neye ihtiyacı var?” diye düşünen kurumların her açıdan daha uzun ömürlü yapılar olduğunu görüyoruz. O yüzden, içinde bulunduğumuz bu belirsizlik ve bilinmezlik durumu doğal olarak bizi şaşırtsa da aradığımız tüm yanıtların hala müşteride ve/veya hizmet verdiğimiz unsurlarda olduğunu hatırlamamız gerekiyor.

Örneğin, her birimizin kendini bir bilim-kurgu filminin içindeymiş gibi hissettiği bu salgın günlerinde, hizmete dayalı tüm işlerin ne kadar da değer kazandığını görme fırsatımız oldu. Kapımıza kadar getirilen her türlü hizmetin diğer tüm ihtiyaçlarımızdan daha önemli olduğunu hissediyoruz muhtemelen. Birilerinin, bizim adımıza daha önceden düşünmüş olabileceği tüm ihtiyaçların yeni iş dünyasının pusulası olacağını göreceğiz.

O yüzden, kendi yaptığımız işlerle ilgili de bu koşularda önem kazanmakta olan ihtiyaçları düşünme zamanı. Artık, durumumuzu kabul edip “ne yapabilirim?” demenin vakti geldi. Cevap mı? Cevap, ihtiyaçları anlamakta…

Paylaşın

Mail ile Paylaşın
+90 212 202 9434 performansdanismanlari@ufukkoc.com
Vişnezade Mah. Süleyman Seba Cad. No:79/5 Maçka, İstanbul
Designneuro