Aynı İmkanlarla Yeni Şeyler Yapmak Mümkün…

Ebru Erten Koç Ebru Erten Koç
Birçoğumuzun, işimizle ilgili yenilikçi çözümlere ihtiyacı her geçen gün artıyor. Değişen, gelişen iş dünyasına uyum sağlamak ve kısıtlı kaynaklarla daha verimli sonuçlar elde etmek, günümüzün öncelikli konuları arasında çünkü…

Çalışanlara, daha iyi iş sonuçları için ne tür yeniliklere ihtiyaç duyduklarını sorduğumuzda, çoğunlukla ek yatırım gerektiren konuların gündeme taşındığını görüyoruz bir yandan. Ancak, yeni yatırım yapmak konusunda temkinli olunan bir ortamda ne yazık ki çoğu yenilik fikrinin de hayat bulamadığını gözlemliyoruz.

Yaşadığımız bu kısır döngünün en büyük nedeni, “yenilikçilik” kavramına yüklediğimiz anlam olabilir. Yenilikçilik, aslında yeni olan her şeyi kapsayan bir kavram. Ve her zaman pahalı bir girişim olmak zorunda değil. Bazen eşyaların yerini değiştirmek kadar basit bir eyleme bile yenilik demek mümkün.

O halde, iş yerinde yenilikçi yaklaşım için sadece bakış açısı değişikliğine ihtiyacımız olduğunu düşünerek aşağıdaki birkaç örneğe bakalım dilerseniz;

  •  Yapmakta olduğumuz rutin işleri dahi daha farklı şekilde yapmayı denemek yeniliktir. Örneğin, her hafta son anda hazırladığımız için zamanı yönetmekte zorlandığımız raporları farklı bir gün ve saatte hazırlamak iş verimliliğini arttıran bir yenilik olabilir.
  •  Yönetmekte olduğumuz bütçeler, en önemli kaynağımız olduğuna göre, aynı bütçe içinde kalarak, bu bütçeyi farklı önceliklere göre yeniden planlamak bir yenilik olabilir.
  •  Müşterilerimiz için yaptığımız harcamaları aynı seviyede tutsak bile, bu harcamaları farklı konu başlıklarında yapmaya başlamak da dikkat çeken, hatta memnuniyeti arttıran bir yenilik olabilir. Müşterilerimize ajanda yaptırmak yerine; daha önemli, farklı ihtiyaçlarına odaklanabiliriz mesela.
  •  Ofis düzenini daha kolaylaştırıcı hale getirmek, depolama alanlarını daha kullanışlı hale getirmek, bina içi departmanların fiziksel dağılımını iletişimi kolaylaştıracak hale getirmek, yöneticilere ait odaların kapılarını sökmek gibi fiziksel değişiklikler de yenilikçi yaklaşım açısından önem taşıyan konu başlıkları arasında sayılabilir.
  •  E-Posta veya telefon ile çözmeye çalıştığımız şirket içi işleri yüz yüze konuşarak oldurmaya çalışmak da iletişim açısından daha yenilikçi bir tutumun habercisi aslında.
  •  Peki, birbirini tekrar eden bilgileri içeren raporları konsolide ederek daha basit, sade ve pratik hale getirmeye ne dersiniz?


Bu örnekler, çok daha derinlikli ve karmaşık da olabilir elbette. Asıl altını çizmek istediğimiz şey, yenilik için her zaman ek bütçelere veya yeni kaynaklara ihtiyacımız olmadığı konusu. Yenilikçilik, bir bakış açısı veya bir yaklaşım olarak, her ne iş yaparsak yapalım hayatımızda yer alabilecek bir olgu. Ne dersiniz; her gün yapmakta olduğumuz şeyleri her gün aynı şekilde yapmaya devam etmek yerine, rutinlerimizi kırarak başlayalım mı işe?

Paylaşın

Mail ile Paylaşın
+90 212 202 9434 performansdanismanlari@ufukkoc.com
Vişnezade Mah. Süleyman Seba Cad. No:79/5 Maçka, İstanbul
Designneuro